HJK 2 -IFK Mariehamn 0: käsikirjoituksesta ei poiketa

Energinen HJK vastaan staattinen IFK Mariehamn.

Kokoonpanot HJK-MIFK

Ottelun aloituskokoonpanot

Uusi Veikkausliigakausi alkaa HJK – IFK Mariehamn ottelulla. HJK on SJK:n ohella sarjan suurin ennakkosuosikki. IFK Mariehamnia on veikkailtu keskikastiin.

Ikinuoren valmentajalupaus Lehkosuon HJK:ssa vaihtuvuus on ollut suurta. Moni uusi pelaaja on suurelle yleisölle jäänyt vielä puheiden tasolle. Nimekkäin kentällinen vaikuttaa paperilla kovatasoiselta. Kolmen keskikenttä Medo, Annan, Tanaka on laadukkain, mitä Suomen sarjoissa on koskaan nähty eikä laitojen Taiwo, Oduamadi, Alho, Jalasto juuri tarvitse keskikentän rinnalla hävetä.

Parhaan kokoonpanon kysymykset liittyvät maalivahtipelaamiseen, keskuspuolustukseen ja hyökkäykseen. Ykkösmaalivahti Dähne on ollut epävarma koko Klubissa pelaamansa ajan. Keskuspuolustuksessa Tatomirovic on kova nimi paperilla, mutta vielä arvoitus kentällä. Rexhepi vietti viime kauden Norjassa loukkaantuneena eikä nykyisestä kunnosta ole täyttä varmuutta. Hyökkäyksessä maaleja odotetaan Kolumbian juniorimaajoukkueen 19-vuotiaalta Alfredo Morelosilta, Intiassa viime kaudella neljä maalia tehneeltä ghanalaiselta Richard Gadzelta tai huippunsa ohittaneelta Mikael Forssellilta.

Monen joukkueen kohdalla julkisuudessa on puhuttu ohuesta materiaalista. HJK:n osalta on keskitytty ihastelemaan nimekkäitä hankintoja ja jätetty lähes täysin huomioimatta, että 26:stä sopimuspelaajasta yksitoista on alle 20-vuotiaita ja kaksi alkaa olla ohittanut vilkkaimmat päivänsä. Pelaajien kierrätys on syytä aloittaa hyvissä ajoin ja nuorten täytyy onnistua. Muuten Eurooppa-liigan karsintojen otteluruuhka uhkaa notkauttaa joukkueelta selkärangan. Viimevuotiseen loukkaantumissumaan joukkueella ei yksinkertaisesti ole varaa.

Joukkueen rakentamisesta näkyy hyvin myös HJK:n ansaintalogiikka. Pelillisen menestymisen lisäksi pyrkimys on kehittää muutaman vuoden aikajänteellä nuoria pelaajia myyntikelpoisiksi ulkomaille. Tavoitteet eivät aina palvele toisiaan ja HJK joutuu kauden aikana tasapainoilemaan pelillisen menestyksen ja nuorten saaman peliajan välillä.

Uusi Veikkausliigakausi, ensimmäinen ottelu, paljon uusia hankintoja, kotikenttä, viime kauden pettymykset ja fanien saaminen joukkueen taakse – syitä siihen, miksi Lehkosuo haluaa tänään ehdottomasti voittaa, on paljon. Joukkue pääsee peliin lähes parhaalla kokoonpanollaan. Ainoastaan Anthony Annan puuttuu. Sanat ”tasapeli” ja ”tappio” on yliviivattu sanakirjasta.

IFK Mariehamnin suurin muutos viime kaudesta tapahtui penkin päässä, kun Suomen toiseksi kuuluisin isävalmentaja Pekka Lyyski jätti valmentajavastuun. Isoja saappaita täyttämään tarvittiin viime vuoden kakkosvalmentaja Peter Lundberg ja kokenut Kari Virtanen. Nähtäväksi jää, miten tandem peliä uudistaa ja tiukan paikan tullen toimii.

Kentällä vaihtuvuus on ollut vähäisempää. Luova ja letkeä Petteri Forsell lähti Puolaan, keskikentän vaisuhko Duarte Tammilehto Lahteen ja ykkösmaalivahti Otso Virtanen Skotlantiin. Forsellin poistumisen on arveltu jättävän ison aukon joukkueen hyökkäykseen, mutta tilanne voi olla jopa viime vuotista parempi. Vaikka paine kasautuu nopean, taitavan ja luovan Diego Assisin harteille, jättää tähtistatuksella pelanneen Forsellin lähtö toisaalta kymppipelaajalle enemmän tilaa hengittää. Myös puolustussuuntaan joukkue toiminee nyt yhtenäisemmin kuin Forsellin aikana. Täydennysmiehenä joukkueeseen saapui kokenut ruotsalaisbosnialainen Gabriel Petrovic, josta odotetaan uutta keskikentän moottoria ja pelillistä johtajaa.

Kokonaisuutena IFK on ollut vakaa, mikä antaa hyvät lähtökohdat kauteen. Toisaalta vaihtuvuus olisi saanut olla suurempaa. Vaarana on mukavoituminen, innottomuus ja kykenemättömyys uudistua. Peruskysymys on, yrittävätkö uudet valmentajat pelata ”Lyyskiä” vai tuovatko peliin oman valmentajanäkemyksensä ja kuinka pitkään seurassa olleet pelaajat taipuvat mahdollisiin uusiin ajatuksiin.

Kauden avajaisiksi törähtänyt vieraottelu nälkäistä ja näytönhaluista HJK:ta vastaan on uudelle valmentajaduolle kova paikka. Vaikka joukkueella ei ole poissaoloja, voitto tuntuu kaukaiselta haaveelta. Pistekin Sonera-stadionilta kelpaisi saarelaisille. Maarianhaminalla ei ole poissaoloja.

Hyökätkää te, me puolustamme

Ottelu alkaa ja HJK istahtaa välittömästi kuljettajan paikalle. IFK peesaa ja jättää pelaamisen suosiolla kotijoukkueelle.

Mariehamn valuu puolustuksessa 4-4-1-1 muodostelmaan. Linjat pelaavat lähekkäin ja sivusuunnassa etäisyydet pidetään tiiviinä. Prässi aloitetaan puolen kentän tuntumasta. HJK saa omalla puolustusalueellaan pääosin pitää palloa rauhassa.

IFK 4-4-1

IFK Mariehamnin tiivis 4-4-1-1 puolustusryhmitys on selkeä ottelun alusta saakka.

HJK prässää aktiivisesti ylhäältä. Maarianhaminan vahvuudeksi on arvioitu isokokoisuus ja erikoistilanteet. Kotijoukkue tahtoo pitää pallon vastustajan puolustusalueella ja varmistaa, että vaarallisia erikoistilanteita ei omalle maalille tule. Prässi toimii eikä IFK tahdo päästä pois puolustusalueeltaan. Pelataan yhtä maalia.

Myös HJK:lla on vaikeuksia käynnistää hyökkäyksiä. Pallo liikkuu turhan verkkaisesti eikä nopeita puolenvaihtoja juuri tehdä. Jos pallo saadaan pelattua vastustajan linjojen väliin, jatko on liian hidas. IFK:n kookas ja tiivis puolustus iskee kärkkäästi pallolliseen kiinni. Keskikentän pohjapelaajien Onovon ja Medon liikkuminen ei ole kunnolla synkronoitua. Molemmat putoavat yhtä aikaa alas hakemaan palloa keskuspuolustukselta eikä muutenkaan yhteispeli näytä luontevalta.

Maarianhaminan tekee puolustuksessa hyvin sen, mitä tekee. Linjojen välissä ei ole tilaa. Kotijoukkue alkaa hakea murtautumista syöttämällä pitkiä pystysyöttöjä kahden puolustuslinjan yli tai läpi. Muutamaan yrityksistä liittyy melko näkymättömän Morelosin liike palloa vastaan. Hän pakottaa puolustajan seuraamaan ja avaa tilaa juoksuille. Hyökkäysajatus on hyvä, mutta tilanteet liputetaan paitsioina tai pallo karkaa hyökkääjän ulottumattomiin. Pystysyöttöjä haetaan pystyjuoksuihin, jolloin kokonaisuuden ajoittaminen on erityisen vaikeaa.

hetki ennen läpisyöttöä

Morelos tulee hakemaan palloa alhaalta. Lyyski seuraa. Alhon juoksulle avautuu tila Kojolan ja WIrtasen väliin. Tällaisia tilaa avaavia liikkeitä Morelosilta olisi kaivannut enemmänkin.

Pystysyöttöjen lisäksi HJK hakee murtautumista vasemman laidan kautta. Erityisesti AC Milanista lainalle saapunut Nnamdi Oduamadi haastaa ennakkoluulottomasti ja on vaarallinen läpi koko ottelun.

Vasemman laidan Oduamadin ja Taiwon jalasta putoilee Maarianhaminan boksiin useita keskityksiä. HJK:n piskuinen hyökkäyskalusto ei ole kaikkein otollisin korkeiden pallojen kohde eikä rangaistusalueella ole tarpeeksi pelaajia viimeistelemään tilanteita. Maarianhaminan isokokoinen puolustus purkaa pallot ilman suurempaa vaaraa.

Täysin moitteetonta saarelaisten puolustus ei korkeissa palloissa ole. Ajassa 34.40 Taiwo laittaa vasemmalta korkean keskityksen, jonka 193-senttisen Lyyskin vartioima 177-senttinen Morelos puskee maalin yli. Tilanne liputetaan paitsioksi. Keskitys on hyvä, mutta Maarianhaminan kannalta on silti huolestuttavaa, että joukkueen vahvuudeksi lasketun keskuspuolustuksen vartioimalta alueelta pääsee kentän pisimmän miehen merkkaama hyökkääjä puskemaan täysin vapaasti.

ensimmäinen keskitys

Morelos puskee takatolpalta täysin vapaasti. Ei ole sattumaa, että Tanakan maali syntyy samasta puolustuslinjan välistä.

1-0

Puoliajan alku on sekava. Painopiste siirtyy päädystä toiseen ja IFK pääsee peliin mukaan. Maarianhamina vaihtaa kentälle Orgillin ja Sidin. Hyökkäyksiä ja läheltä piti tilanteita on molemmilla maaleilla.

68′ minuutilla HJK:n Oduamadi kuljettaa jälleen laitaa. IFK puolustaa laitahyökkääjän kahdella pelaajalla. Tilaa syntyy Oduamain taakse ja hän pudottaa pallon vapaana odottavalle Taiwolle. Nigerialaisella on aikaa ja tilaa katsella. Maalin edessä on kolme vastaan kolme tilanne. Morelos seisoo Kojolan ja Lyyskin välissä, Tanaka Lyyskin ja Wirtasen välissä. Alho on taka-alueella vartioimatta.

Kun keskitys lähtee, Morelos ja Tanaka irtoavat keskuspuolustajista, jotka kääntyvät kuin valtamerilaivat. Lyyskin 28 sentin pituusylivoima menettää merkityksensä ja tapahtuu mahdoton: kentän pienin pelaaja puskee pallon maaliin kentän pisimmän pelaajan tontilta.

0-1 keskitys

Taiwon keskitys on juuri lähtenyt. Morelos ja Tanak irtoavat ennen kuin keskuspuolustajat ehtivät kääntää edes päitään. Wirtasella on puolustettavana kolme vastustajaa.

2-0

Morelos on tuntunut koko ottelun olevan vaikeuksissa tiiviin puolustuksen keskellä. Pienehkö pelaaja sopinee paremmin avoimempaan pelitapaan, toisenlaisia joukkueita vastaan. HJK tekee 73′ minuutilla odotetun ja taktisesti perustellun vaihdon. Morelos juoksee kentältä. Tilalle tulee iän myötä harteikkaaksi kohdepelaajaksi kypsynyt Mikael Forssell.

84′ minuutilla pallo vaihtaa muutamaan kertaan peräjälkeen omistajaa ja päätyy HJK:n Alholle, joka napauttaa syötön paitsiolta haiskahtavassa tilanteessa Forssellille. Miklu siirtää pallon vielä Tanakalle, joka viimeistelee päivän toisensa.

HJK kova, IFK Mariehamn pehmeä

Taktiikat noudattivat pitkälti lähtöasetelmia. Maarianhamina puolusti tiiviisti, HJK hyökkäsi.

HJK:n Medo ja Tanaka pelasivat upeat ottelut. Kun täydentämään saadaan vielä Annan, on HJK:lla kasassa keskikenttä, jolla pitäisi pärjätä myös Eurooppa-liigan karsinnoissa. Pelaajien taso riittää, loppu on kiinni Lehkosuon taktisesta älystä. Otuamadi osoitti olevansa nopea ja taitava laitahyökkääjä, jolta on lupa odottaa paljon. Morelos jäi tiiviin puolustuksen varjoon eikä ainakaan vielä vakuuttanut. Erityisesti Morelosin palloton liikkuminen, verrattuna vaikka Tanakaan, oli vaisua. Pallotaitava, mutta raskastekoinen Taiwo ei ole ruumiinrakenteeltaan tyypillinen laitapuolustaja ja saattaa olla kovissa peleissä ongelmissa vikkelien laitahyökkääjien kanssa.

Jo viime vuonna yhdessä pelannutta toppariparia Lyyski-Kojola on pidetty yhtenä Maarianhaminan vankkumattomista tukipilareista. Tanakan puskumaali puisteli illuusiosta pölyt. Keskuspuolustus oli epävarma ja erityisesti Lyyskin pelaaminen oli innotonta. Keskikentällä Petrovic ei paljastunut sellaiseksi sateentekijäksi, jota hänestä odotetaan. Assis jäi pahasti vastustajan jalkoihin. Kokonaisuutena IFK vaikutti värittömältä ja vaisulta. Toki vastus oli tänään kovin mahdollinen ja heikko esitys monelta osin myös HJK:n hyvyyttä, mutta ellei pelaaminen tuosta parane, kovin korkealla Maarianhamina ei tule sarjassa olemaan.

Yksi kommentti artikkeliin ”HJK 2 -IFK Mariehamn 0: käsikirjoituksesta ei poiketa

  1. Hei! Olisiko mahdollista että perustaisit blogille Facebook ja/tai Twitter sivun johon voisit aina linkata uuden postauksen. Mahdollistaisi lisälukijat ja etenkin sen että helpommin saisi tiedon uusista kirjoituksista.

    Tykkää

Jätä kommentti