RoPS 2-HJK 2: vauhtia ja vaarallisia tilanteita koko rahalla

RoPS:n kohdalla puhuttiin ennen kauden alkua paljon ydinpelaajien, Mostagh Yaghoubin ja Faith Friday Obilorin poistumisesta keskisektorilta. Kun vielä elintärkeä Antti Okkonen kärsii pitkästä loukkaantumisesta, ovat puheet RoPS:n tulevasta kaudesta kääntyneet mediassa mollivoittoisiksi. Rohkeimmat toivovat päävalmentaja Malisen vetävän kanin hatusta, vaikka uusien pelaajien ei uskota olevan lähteneiden veroisia.

Joukkuepelaamisen keskeneräisyys on näkynyt. Ensimmäisessä ottelussa PK-35:tä vastaan RoPS:n sensaatiomaista nousua 3-0 tappioasemasta 3-4 voittoon avitti kotijoukkueen onneton koheltaminen johtoasemassa. Jos RoPS oli hiukan sekaisin, oli PK-35 johtoasemassa kuin avohoitopotilas vahvassa lääkityksessä. Toisessa pelissä HJK tappiosta sisuuntunut IFK Mariehamn kaatoi energisesti esiintyneen Rovaniemen kotikentällään 1-0. Saarelaisten pieni kotikenttä palveli kotijoukkueen ihailtavan hyvin organisoitua, tiivisti puolustavaa pelitapaa. Maarianhamina on jokaiselle vierailijalle vaikea paikka. Rops oli parempi kuin tulostaulu lopussa näytti. Tappiosta ei voida vetää kummoisia johtopäätöksiä.

HJK on aloittanut kauden kahdella kotivoitolla. Ensin kaatui Maarianhamina 2-0 ja sitten VPS 3-1. Arviot peleistä ovat vaihdelleet varovaisen positiivisista ylistäviin. Erityisesti kymppipaikan Atomu Tanaka, vasemman laidan Nnamdi Oduamadi ja keskikentän Medo ovat keränneet vuolaita kehuja. Joukkueen kysymysmerkit liittyvät lähinnä maalivahtipelaamiseen ja puolustuslinjaan. Hiukan ylipainoiseksi kuvattu nuori saksalaismaalivahti Dähne on ollut epävarma. Puolustus ei ole vielä joutunut todelliseen testiin, mutta Lum Rexhepi on osoittautumassa virhealttiiksi eikä Tatomirovic ole hyvä avaamaan peliä. Vähälle huomiolle on voittopeleissä jäänyt se, että huolimatta Medon hyvästä pelaamisesta yksilötasolla HJK:n keskikenttä siirtää palloa liian hitaasti. Pelinrakentelu ei ole kummassakaan ottelussa ollut erityisen timanttista. Vaihdostakaan ei löydy vahvistuksia, penkillä pelaajat ovat joko yli 30 tai alle 20. HJK:n kohdalla suurimmmat kysymykset ovat, kuinka kauan tähtikentällinen jaksaa pitää yllä parasta suoritustasoaan ja saadaanko pelinavaaminen ja -rakentelu toimimaan sillä tasolla, joilla niiden tuolla materiaalilla pitäisi.

HJK:n kaksi ensimmäistä vastustajaa olivat taktisesti kovin erilaisia. IFK Mariehamn pudotti tiiviin sumpun oman maalin eteen ja pyrki vastaiskuihin. HJK piti palloa ja haki  aukkoja. Vieraiden vastaiskuja ei nähty ja 164 senttinen Tanaka löysi keskuspuolustajien tontilta vapaan puskupaikan. VPS puolestaan pyrki pallonhallintaan. Kunnioitusta herättävä lähtökohta osoittautui liian uhkarohkeaksi. HJK nosti prässitasoaan eikä vierailija osannut reagoida. HJK riisti pallon ja rokotti nopeasti virheistä.

Vedonlyöntitoimistot uskovat matematiikkaan. HJK:n vierasvoitolle ja tasapelille tarjotaan pienempiä kertoimia kuin Ropsin kotivoitolle. Rovaniemi ei ole kuitenkaan ollut viime vuosina HJK:lle helppo paikka vierailla eikä kotivoitto tunnu, molempien joukkueiden aiemmat pelit nähneelle, mitenkään mahdottomalta ajatukselta.

RoPS ottaa yliotteen

Molemmat joukkueet ovat tehneet edellisten otteluiden aloituskokoonpanoon yhden muutoksen. HJK:lla Ville Jalasto siirtyy laitapuolustajan tontilta Rexhepin tilalle keskuspuolustajaksi. Oikean pakin tontin saa Sebastian Sorsa. RoPS:lla Aapo Heikkilän paikalle oikeaksi laitahyökkääjäksi tulee John Oluremi William.

Kokoonpanot RoPS-HJK

Avauskokoonpanot

Kentän reunoilla näkyy lumikasoja. Katsomossa hytistään toppatakit päällä. ”Painitaanko?” kysyy voimahyökkääjä Kokko toppari Jalastolta pukukoppikäytävällä. Malinen tartuu isännän ottein rattiin. Hän alkaa pelata upporikasta tai rutiköyhää ja laittaa joukkueensa prässäämään korkealta ja kovaa. RoPS ottaa sekä henkisen että pelillisen yliotteen vierailijoista. Tervetuloa Lappiin.

Malista ja RoPS:a täytyy ihailla. Rovaniemeläisten energinen prässi iskee sinne, missä HJK on heikoin. Vierailijoiden pelinavaaminen menee tukkoon. Pelinrakentaminen ei toimi. Saksela pimentää aiemmissa peleissä vaarallisesti esiintyneen Oduamadin. Peli on alusta saakka katkonaista. Jos Rops ei saa riistoa, se rikkoo – eikä varmasti vahingossa. Vihellyksen jälkeen Rops palauttaa prässin hajottaman kenttätasapainon eikä HJK ei saa omasta pelirytmistään kiinni. Mitään pelirytmiä ei edes ehdi muodostua, kun pilli jo taas soi. Jatkuva rappaaminen syö HJK:n peli-iloa ja itseluottamusta. Vierasjoukkue näyttää kohmeiselta ja haluttomalta.

Lehkosuo joutuu alistumaan Malisen määrittlemään pelin luonteeseen. Peli aaltoilee nopeasti päästä päähän. Molemmat avaavat pitkillä palloilla, rikkovat ja hakevat suoraviivaisesti ratkaisuja. Varsinaisia taktisia hienouksia ei nähdä. Tiki-takan ja pitkien syöttökombinaatioiden ystävät lähtevät kotiin tai vaihtavat kanavaa. Edetään tilanteenvaihdosta tilanteenvaihtoon. Ryhmitykset ovat jatkuvasti epätasapainossa. Pilli soi ja soi. Koko ajan tapahtuu. Peli on kaikessa rikkonaisuudessaan erittäin viihdyttävää.

0-1

RoPS ei ainoastaan prässää vahvasti, se myös hyökkää todella röyhkeästi. Molemmat laitapuolustajat ja molemmat keskikentän pohjapelaajat nousevat. Yhdeksän minuutin kohdalla rohkeus kostautuu. RoPS:n maalivahti Ricardo avaa pitkän. Potku päätyy muutaman kosketuksen jälkeen Oluremille, joka antaa huolimattoman syötön taaksepäin Mäkitalon selkäpuolelle. Pallo päätyy suoraan HJK:n Alholle, joka tekee nopean tempokuljetuksen kohti RoPS:n päätyä. Oikealla maalia kohti juoksee Morelos, vasemmalla Tanaka. Vastassa ovat topparit Jammeh ja Hämäläinen. Muut sinipaidat ovat tilanteesta myöhässä.

1-0 Alholla ratkaistavana tilanne

HJK:lla ratkaistavana kolme vastaan kaksi tilanne.

Alhon ratkaisu ei ole kummoinen. Syöttö jää Morelosein selkäpuolelle ja hyökkäys pysähtyy. RoPS:n Pirinen, Mäkitalo, Saxman ja Saksela ehtivät puolustuksen avuksi. Tilanne näyttää jo raukeavan, mutta kolumbialainen osoittaa, miksi hänet on hankittu. Hän hakee vasemman jalkansa vapaaksi ja lataa upeasti pallon puolustajien keskeltä verkon perukoille. Ricardo on maalissa huonosti sijoittunut, mutta niin loistava on Moreloksen kuti, ettei parempikaan sijoittuminen olisi taannut torjuntaa.

Juuri ennen laukausta

Tilanne juuri ennen Morelosin laukausta. HJK on menettänyt kolme vastaan kaksi ylivoiman. Ricardo on etutolpalla, mutta eihän tästä enää tule maalia, eihän?

1-1

RoPS ei takaiskusta huolimatta notkahda. Prässi pysyy korkealla, pelitapa rohkeana ja rikkovana. Kotijoukkue istuu yhä kuskin paikalla ja rakentaa tilanteita. HJK koettaa rimpuilla ja iskeä vastaan. Neljäntoista minuutin kohdalla Mäkitalo laukoo puolustajaa päin, pallo kimpoaa keskikentälle ja Alho on jälleen päästä irti. Tilanne kuivuu kuitenkin kokoon. Vajaat kaksikymmentä minuuttia on pelattu, kun Jalasto avaa nopean kierrätyksen jälkeen pitkän pystysyötön oikeaa laitaa kipittävälle Tanakalle. RoPS:n toppari Jammeh ajautuu liian kauas laitaan ja on häviämässä kaksinkamppailun nopealle japanilaiselle. Maalin edessä odottelevat Morelos, Alho ja Oduamadi. Jammeh tajuaa olevansa väärässä paikassa väärään aikaan ja rikkoo keltaisen kortin arvoisesti. Tilanteet eivät johtaneet maaleihin tai maalipaikkoihin, mutta kuvastavat pelin luonnetta ja Malisen taktista lähestymistapaa erinomaisesti.

27:llä minuutilla RoPS vihdoin palkitaan. Tilanne etenee nopeasti. Saksela heittää nopean sivurajan rangaistusalueen rajalle kohti Kokkoa, joka vippaa pallon päänsä yli Taylorille. Tatomirovic uinahtaa puoleksi sekunniksi, kääntyy seuraamaan palloa ja unohtaa Kokon. Se riittää. Kokko luikahtaa topparin väärälle puolelle ja Taylor nekkaa pallon päällään taaksepäin takaisin voimahyökkääjälle. Jalasto reagoi liian myöhään ja lopulta jopa väistää Kokon upeaa vasemman jalan laukausta. Dähne on voimaton.

1-1

Kokko pommittaa. Jalasto väistää.

2-1

Ottelun kulku pysyy Malisen pelisuunnitelmassa. Erikoistilanteet seuraavat toisiaan. RoPS siirtyy yhä vahvemmin tilanteen herraksi, vaikka myös HJK:lla on paikkansa. Peli on vanhentunut 36 minuuttia, kun RoPS:n kamerunilainen laitahyökkääjä Nganbe suojaa kulmalipulla palloa niin kauan, että romuluinen Onovo lopulta rikkoo. Joulupukkiin ja Mustanaamioon uskovat voivat vielä ajatella, että vapaapotku tuolta alueelta on sattumaa.

RoPS saa taktiikkansa mukaisen sivuvapaapotkun. Maalin edessä vartioimatta seisova Oluremi ei näytä kiinnostavan puolustuksessa ketään. Sakselan jalka heilahtaa ja pallo putoaa etutolpalle. Oluremi tekee estelemättä liikeen hölmistyneen Jalaston tontille ja puskee pallon etukulmasta maaliin. Myös Nganbe tekee liikkeen kohti etukulmaa.

2-1 Jalasto nukkuu

Pallo on ilmassa, maalintekijä Oluremi HJK:n toppariparin vartioinnissa.

Saitteko tilanteesta vahvan déjà vun? Niin minäkin. Vastaavia tilanteita nähtiin jo ottelun 29:llä minuutilla. Tuolloin sivuvapaapotkussa Jalaston tontilla häslinkiä aiheuttivat Nganbe ja Hämäläinen. Kaukana eivät olleet myöskään Kokko ja Oluremi. Lopulta Jalasto hävisi tilan Hämäläiselle, jonka pusku kuitenkin suuntautui puolustuksen jalasta yli päätyrajan. Myös tilanteesta seurannut kulma lähti Sakselan jalasta kohti etukulmaa, johon liikkuivat tällä kertaa Hämäläinen, Nganbe ja Jammeh. Jalasto hävisi tässäkin tilanteessa kriittisen tilan oman maalin etutolpalla Hämäläiselle. Lisäksi Oluremi seisoi täsmälleen samassa paikassa, täsmälleen yhtä vartioimatta kuin maaliin johtaneessa vapaapotkussa. Kulmassa Sakselan potku jäi HJK:n onneksi aavistuksen liian matalaksi ja Sorsa purki pallon turvalliselle alueelle. Ei kuitenkaan voida sanoa, etteivätkö Lehkosuo ja HJK olisi saaneet varoitusta tulevasta maalista.

Ropsin kulma 29 minuutilla

Kyllä, olit nähnyt tilanteen ennenkin. Pallo on ilmassa. Oluremilla taitaa tässäkin tilanteessa olla näkymättömyysviitta päällä.

2-2

Johtoasemasta huolimatta RoPS ei varmistele. Peliä pelataan kuten tähänkin saakka. Viisi minuuttia ennen erän loppua Ricardo avaa huolimattoman roikkupallon keskelle kenttää. Medo katkaisee ja syöttää nopeasti Alholle, joka siirtää pallon laukauksen lähettävälle Tanakalle. Ricardo haparoi puolustajien välistä tulevan pallon ja kaikkien unohtama Morelos tuuppaa pelivälineen maaliin. Maali on hyvin samankaltainen kuin HJK:n ensimmäinen osuma. Keskialueen pallonmenetykset on Malisen rohkean pelitavan riskikartoituksessa kirjoitettu isoin kirkuvanpunaisin kirjaimin eikä turhaan. HJK rokottaa niistä toistamiseen. Ehkä juuri keskikentän pallonemenetyksissä näkyy Malisenkin mainitsema RoPS:n keskikentän rutiinin puute.

2-2

Alho, Tanaka, Morelos kolmikko taas ratkaisemassa keskikentän riistosta alkanutta kolme vastaan kaksi tilannetta – seurauksena 2-2 maali. Sama toistuu vielä kolmannen kerran 56. minuutilla, tosin ilman osumaa.

Yritys hyvä kymmenen, tulos…tasan.

Toinen puoliaika on ensimmäisen toisinto ilman täysosumia. Kotijoukkue hätyyttelee vieraiden maalia muutaman minuutin välein. Verkkoon palloa ei kovasta yrittämisestä huolimatta saada. HJK:n paras paikka tulee jälleen, kahden ensimmäisen maalin tavoin keskikentän pallonriistosta ja nopeasta pystysyötöstä. Tällä kertaa Tanaka kuitenkin pamauttaa pallon päädystä yli. Viimeisellä kahdellakymmenellä minuutilla molempien joukkueiden väsymys alkaa näkyä. Juoksu kentällä hidastuu ja pallolliset ratkaisut ontuvat. Vaihtomiehet eivät tuo taktisesti peliin mitään uutta eivätkä tuoreet jalat juuri paranna pelin laskenutta tempoa.

Sanotaan, että onni suosii rohkeaa. Aina niin ei käy. Malinen otti ohjat. Lehkosuo peesasi. Pisteet tasattiin. Helsingissä tulokseen voidaan olla tyytyväisiä, ehkä ennakko-odotuksiin nähden Rovaniemelläkin.

Energinen RoPS oli kotikentällään vahva. Yaghoubin, Obilorin ja Okkosen puuttumiset eivät keikauttaneet venettä. Taylor oli viime kaudella JJK:n pelaamisen sielu, vaikka kärsi pitkähkön loukkaantumisen kesken kauden eikä missään vaiheessa ehtinyt täyteen kukoistukseen. Alkukauden upeat laukaukset ja Kokko-Taylor -akselin onnistumiset antavat viitteitä tulevasta. Tämä kesä voi olla nuoren pelaajan läpilyöntikausi. Myös lujaa taisteleva Saxman näyttää kotiutuneen hyvin keskikentälle. Kokko on sarjan voimahyökkääjien eliittiä, Saksela ja Pirinen erinomaisia nousevia laitapuolustajia. Ulkomaalaiset täyttävät paikkansa. Tasapeli sarjan suurinta ennakkosuosikkia vastaan oli kova näyttö myös Malisen osaamisesta.

Yksi vierastasapeli ei ravistanut ennakkosuosikin asemaa HJK:n harteilta. Silti se myös paljasti joukkueesta uusia asioita. Kovin sanoin arvosteltu ja epäilty Dähne on parhaimmillaan hyvä liigamaalivahti. Topparit ovat heikkoja avaamaan peliä ja pelinrakentaminen huutaa puuttuvaa Annania toimiakseen. Lisäksi joukkueella on ongelma oikean topparin tontilla. Tänään poissaollut Rexhepi ei ole vakuuttanut eikä Jalasto ole keskuspuolustaja, vaikka haastattelussa kertoi paikkaa pelaavansa, jos Lehkosuo niin tahtoo. Rovaniemen peli kuitenkin paljasti karuja puutteita Jalaston topparipelaamisessa niin sijoittumisessa, reagoinnissa kuin kaksinkamppailuvoimassakin. Erityisesti puolustaminen etutolpalla oli epävarmaa kuin Jarkko Hurmeella maajoukkueessa konsanaan. Jos Suomen Lappi ei anna anteeksi heikkoa topparipelaamista, sitä tuskin tekevät Eurooppaliigan karsintojen joukkueetkaan. Huolestunut saa olla myös Hans Backe. Jalasto on maajoukkuemies.

Jätä kommentti